Mihin odotusaikana kuluu rahaa?

Raskaus on ainutlaatuista aikaa elämässä. Edessä on suuri muutos, johon on onneksi aikaa valmistautua noin yhdeksän kuukauden ajan. Vauvan kehittyessä vanhempien on tehtävä monenlaisia järjestelyjä ja hankintoja, jotta kaikki olisi mahdollisimman hyvällä tolalla uuden perheenjäsenen vastaanottamiseen.

Vaikka raskausaika onkin jokaisen kohdalla yksilöllinen ja osa vanhemmista haluaa valmistautua vauvan tuloon jo etukäteen enemmän kuin toiset, on useimpien vanhempien hankittava vähintäänkin perustarvikkeet vauvaa varten. Äitiyspakkaus on monelle suuri apu, mutta sen sisältämät tarvikkeet eivät välttämättä riitä aivan kaikkeen.

Monet hankkivat hiukan ylimääräistä vaatetta ja tarvikkeita uudelle tulokkaalle. Myös vauvan ruokailuun ja nukkumiseen tarvitaan monenlaisia varusteita, joihin on hyvä varata rahaa.

Sopiva budjetti odotusajalle

Ei ole yhtä määrättyä budjettia, joka kaikkien vauvaa odottavien olisi hyvä varata raskausajalle. Riippuu pitkälti vanhempien toiveista, kulutustottumuksista ja taloudellisesta tilanteesta, kuinka paljon rahaa raskausaikana haluaa käyttää vauvan tuloon valmistautumiseen.

Mikäli kuitenkin haluaa panostaa erilaisiin hankintoihin ja palkata esimerkiksi doulan kulkemaan rinnalla osan matkaa henkisenä ja fyysisenä tukena, on sitä varten hyvä varata riittävästi rahaa.

Toisinaan tämä tarkoittaa lainan hakemista. Kuten lainatessa yleensäkin, lainojen vertailu on ensiarvoisen tärkeää. Tässä auttaa lainalaskuri, joka laskee tarvittavalle lainalle kertyvät kokonaiskulut.

Mihin kaikkeen raskausaikana menee rahaa?

Ellei perheestä tai lähipiiristä löydy jo ennestään pieniä lapsia, joilta tuleva vauva voi periä esimerkiksi vaatteita ja vauvantarvikkeita, on äitiyspakkauksen lisäksi yleensä hankittava joitain ylimääräisiä vaatteita.

Tämän lisäksi vauva tarvitsee tietysti lastenvaunut, joihin voi upota mitä tahansa parista kymmenestä eurosta jopa tuhansiin euroihin riippuen siitä, ostaako ne käytettynä ja mistä ne ostaa. Monet odottavat vanhemmat haluavat hankkia kotiin jo valmiiksi myös pinnasängyn.

Erilaisten tarvikkeiden lisäksi rahaa voi kulua myös esimerkiksi raskausajan vakuutukseen, vauvavakuutukseen, doulan palveluihin, ylimääräisiin ultraäänitutkimuksiin ja moneen muuhunkin tulevien vanhempien omien toiveiden mukaisesti.