Mistä saa tietoa raskaudenaikaisesta hoidosta?

Nykyään raskausaika on hyvin erilaista kuin vielä parikymmentä vuotta sitten. Tarjolla on monin verroin enemmän erilaisia vaihtoehtoja ja palveluita odottaville vanhemmille. Vaikka neuvolasta on Suomessa saanut jo vuosikymmenten ajan tukea ja apua raskauteen, ovat neuvolatkin valovuosien päässä siitä, mitä ne olivat vielä esimerkiksi 80-luvulla.

Monet odottavat vanhemmat kokevat kuitenkin kaipaavansa neuvolan rinnalle ylimääräisiä palveluita. Etenkin jos kyseessä on ensimmäinen raskaus tai jos raskausaika tuottaa muuten epävarmuutta tai huolta, on riittävän tuen saanti ensiarvoisen tärkeää.

Mistä voi selvittää erilaiset raskausajan palvelut?

Viime aikoina raskausajan palveluiden määrä on noussut räjähdysmäisesti. Raskausajan palveluista on tullut suorastaan bisnestä, sillä yhä useammat ovat valmiita maksamaan hiukan ylimääräistä taatakseen turvallisen ja terveellisen raskausajan.

Vaikka monelta löytyykin omasta takaa tukiverkosto, jolta saa tarvittaessa apua ja tukea raskauden aikana, saattavat vanhemmat mieluummin kääntyä ulkopuolisen ammattilaisen puoleen monissa raskauteen liittyvissä asioissa.

Puskaradio

Vaikka tuleville vanhemmille on tarjolla nykyään enemmän palveluita kuin koskaan, ei aina kuitenkaan ole aivan helppo selvittää, mitä kaikkia palveluita odotusaikana on mahdollista hyödyntää. Yksi hyvin tehokas tapa selvittää omalla alueella tarjolla olevat palvelut on niin sanottu puskaradio eli muiden ihmisten suositukset.

Odottavat vanhemmat jakavat auliisti toisilleen tietoja raskaudenaikaisesta hoidosta ja erilaisista palvelumahdollisuuksista etenkin verkossa. Näin voi helposti saada selville oman alueen parhaat vaihtoehdot esimerkiksi synnytysvalmennusten, raskausjoogan, raskaushieronnan tai doulan palveluiden suhteen.

Neuvolan vinkit

Tietoa raskauden aikana vanhemmille tarjottavista palveluista kannattaa rohkeasti tiedustella myös suoraan neuvolasta. Usein neuvoloilta löytyy ensikäden tietoa tulevia vanhempia kiinnostavista palveluista.

Toisinaan raskausajan palveluita voidaan mainostaa vaikkapa neuvolan odotustilassa sijaitsevalla infotaululla, joten aina neuvolassa käydessä kannattaakin vilkuilla sinne lisättyjä ilmoituksia.

Internet

Mikäli raskauden aikana herää tarve esimerkiksi doulan tarjoamalle henkiselle tuelle tai jos kaipaa kivunlievitykseen raskausajan hierontaa, kääntyvät useimmat tietysti aivan ensimmäiseksi Googlen puoleen. Se onkin tehokas ja nopea tapa selvittää, mitä vaihtoehtoja on tarjolla ja missä hintahaarukassa.

Tällöin on fiksua samalla selvittää, millaisia arvosteluja palveluntarjoaja on saanut. Valtavasta tarjonnasta löytyy hyvinkin eritasoisia vaihtoehtoja, joten ennen mihinkään sitoutumista on hyvä varmistaa, että tarjottava palvelu on riittävän laadukasta ja vastaa omia tarpeita.