Synnytykseen valmistautuminen: Mitä sinun tarvitsee tietää

Synnytykseen valmistautuminen

Laskettua aikaa edeltävinä päivinä huomaat luultavasti olevasi ahdistunut lähestyvästä synnytyksestä. Kestätkö kivun? Hylkääkö kumppanisi sinut heikkouden hetkellä? Ja mikä ehkä tärkeintä, miten aiot käsitellä kaikkia niitä fyysisiä ja emotionaalisia muutoksia, joita vanhemmaksi tuleminen ensimmäistä kertaa tuo mukanaan? Ennen vanhemmuuteen ryhtymistä on tärkeää kartoittaa olemassa olevat olosuhteet, henkilökohtaiset mieltymykset ja nykyiset voimavarat. Joillakin naisilla on synnynnäinen taipumus äitiyteen, kun taas toiset saattavat tarvita enemmän valmistautumista ennen kuin he ryhtyvät näin tärkeään rooliin. Jos olet jo valinnut synnytyssairaalan ja keskustellut sen kanssa tarpeistasi uutena äitinä, lue lisää tietoa siitä, miten valmistautua synnytykseen.

Mitä tietää ennen synnytystä

Raskaana olevilla naisilla voi esiintyä useita sairauksia, jotka voivat vaikuttaa heidän synnytyskykyynsä ja vaatia erityishoitoa. – Hypotoninen häiriö: Sairaus, joka saa kohdun lihakset ja hermot rentoutumaan, mikä voi lisätä kohdun repeämisen riskiä. – Preeklampsia: Tila, joka voi kehittyä raskauden aikana, kun verenpaine on jatkuvasti korkea, mikä aiheuttaa komplikaatioita sekä äidille että lapselle. – Anemia: Tila, joka syntyy, kun naisen veressä ei ole riittävästi rautaa, mikä voi johtaa lisääntyneeseen väsymykseen. – Raskauden aiheuttama verenpainetauti: Raskauden viimeisten viikkojen aikana kehittyvä tila, jossa verenpaine on hieman normaalia korkeampi. – Sikiön sykkeen poikkeavuudet: Sikiön sykkeen poikkeava muutos, joka voi johtua taustalla olevasta ongelmasta, kuten infektiosta. – Rh-herkistyminen: Raskauden aikana sikiön Rh-tekijä voi reagoida äidin Rh-tekijän kanssa, mikä johtaa allergiseen reaktioon. – Monisikiöisyys: Kun raskaana on useampi kuin yksi lapsi. – Kohdun repeämä: Kohdun avautuminen tai repeäminen synnytyksen aikana. – Istukan irtoaminen: Istukan hajoaminen, joka aiheuttaa verenvuotoa ja/tai supistuksia. – Ennenaikainen synnytys: Lapsen syntymä, joka ei ole saavuttanut täyttä raskausikää. – Synnytyksen jälkeinen verenvuoto: Liiallinen verenhukka synnytyksen jälkeen, joka voi olla hengenvaarallinen. – Synnytyksen jälkeiset infektiot: Infektiot, jotka kehittyvät kohtuun tai munasarjoihin synnytyksen jälkeen.

Hengitystekniikoiden harjoittelu

Hengitystekniikat ovat hyvä keino lievittää ahdistusta, jota monet naiset kokevat raskauden aikana ja erityisesti synnytystä edeltävänä aikana. Kun harjoittelet hengitystekniikoita, yritä löytää paikka, jossa voit todella rentoutua ja keskittyä hengittämiseen. Vaikka saatat haluta kokeilla muutamia eri tekniikoita, huomaat, että sinun kannattaa pitäytyä siinä, mikä toimii sinulle parhaiten. Joitakin hengitystekniikoita, joita voit kokeilla, ovat esimerkiksi hallittu hengitys, vuorohengitys ja 4-7-8-hengitystekniikka. Hallittuun hengitykseen kuuluu, että hengität syvään nenän kautta, pidätät hengityksen muutaman sekunnin ajan ja päästät sitten hengityksen suun kautta. Tämä auttaa rauhoittumaan ja rentoutumaan. Vaihtuva sieraimiin hengittäminen on toinen hyvä tekniikka, jolla voit rentoutua. Siinä yksi sieraimista tukitaan sormella, hengitetään sisään ja ulos toisen sieraimen kautta ja vaihdetaan sitten puolta. 4-7-8-hengitystekniikassa hengitetään sisään 4 sekunnin ajan, pidätetään hengitystä 7 sekuntia ja uloshengitetään 8 sekuntia.

Image Source: FreeImages‍

Mikä on paras asento synnytystä varten?

Synnytyksen ihanteellisimmasta asennosta on keskusteltu paljon, mutta yleisin ja tehokkain asento on edelleen puoli-istuva asento. Puoli-istuvassa asennossa sinua tukee kumppanisi tai synnytyksen apuväline, kuten synnytyspallo tai synnytysjakkara. Istut jollakin sellaisella esineellä, joka tukee selkääsi jonkin verran, kuten synnytysjakkaralla tai synnytyspallolla, ja polvia nostetaan hieman lantion ja lantion asennon muuttamiseksi. Puoli-istuvaa asentoa suositaan, koska se antaa painovoiman tehdä suurimman osan työstä ja tarjoaa samalla eniten mukavuutta. Muita synnytysasentoja ovat muun muassa kyykkyasento, polvi-rinta-asento ja kädet ja polvet -asento.

Tutustu vaihtoehtoihin synnytyksen jälkeen

Useimmille tuoreille äideille imetys on luonnollisin ja paras tapa ruokkia lastaan. Niille, jotka eivät jostain syystä pysty imettämään, on kuitenkin tarjolla useita vaihtoehtoisia vaihtoehtoja. Tämän sanottuaan imetys on luonnollisin tapa ruokkia lapsi. Se antaa lapselle kaikki tarvittavat ravintoaineet, tarjoaa lukuisia terveyshyötyjä sekä äidille että lapselle ja on myös helppo oppia. Kun imetät, sinun tulisi pyrkiä ruokkimaan lastasi vähintään 8 kertaa päivässä ensimmäisten viikkojen aikana ja vähentää sitten vähitellen ruokailujen määrää, kun lapsesi kasvaa ja ruokinta tehostuu.

Päätelmät

Synnytys on todella erityinen hetki monen vanhemman elämässä, ja siihen valmistautuminen on yhtä tärkeää kuin itse hetki. Synnytykseen valmistautuessa on otettava huomioon monia asioita, kuten nykyinen terveydentilasi ja kuntotasosi sekä haluamasi synnytystekniikat ja -asennot. Sinun on myös varmistettava, että sinulla on kaikki valmiudet synnytyksen jälkeistä aikaa varten, kuten majoituspaikka ja budjetti lastenhoitoa varten. On kiistatonta, että synnytys on elämää muuttava tapahtuma, mutta oikeanlaisella valmistautumisella voit varmistaa, että muutos tapahtuu parempaan suuntaan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*