Raskaudenaikaiseen hoitoon voi osallistua useampia tahoja

Raskauden aikana odottava äiti, puoliso ja tietysti myös kohdussa kasvava vauva voivat hyötyä monenlaisesta avusta. Raskaudenaikaiseen hoitoon voikin osallistua raskauden eri vaiheissa tai yhtä aikaa useampia eri tahoja.

Neuvoa ja tukea on mahdollista saada sekä kätilöltä, terveydenhoitajalta, yleislääkäriltä, gynekologilta tai synnytysdoulalta. Usein riippuu odottavan äidin toiveista, kenen tai keiden puoleen raskauden aikana käännytään.

Oli kyseessä sitten ensimmäinen raskaus tai ei, kannattaa raskausaikana pyrkiä keskustelemaan avoimesti terveydenhoitoalan ammattilaisten ja mahdollisuuksien mukaan myös perheen ja ystävien kanssa tarjolla olevista vaihtoehdoista ja siitä, mitä niiltä voi odottaa.

Neuvolan puoleen käännytään ensisijaisesti

Meillä Suomessa on maailmankuulu neuvolajärjestelmä. Ei olekaan siksi mikään ihme, että suurin osa odottavista äideistä kääntyy ensisijaisesti neuvolan puoleen kaikissa raskauden vaiheissa. Neuvolasta saa tarvittaessa neuvoa ja vinkkejä raskauden aikana.

Mikäli jokin huolestuttaa, voi tilanteen käydä tarkistamassa neuvolassa paikan päällä. Suomessa neuvolakäyntejä tarjotaan kaikille odottaville äideille heti raskauden alkuvaiheista lähtien.

Mitä pidemmälle raskaus etenee, sitä tihemmäksi muuttuvat myös neuvolakäynnit. Terveydenhoitajan vastaanoton lisäksi raskausaikana käydään tavallisesti vähintään kaksi kertaa ultraäänitutkimuksissa tarkistamassa sikiön tilanne.

Tarpeen ja myös toiveiden mukaan odottaja saatetaan myös ohjata lisätutkimuksiin, mikäli niihin on ollut ultraäänitutkimusten tai laboratoriokokeiden perusteella aihetta.

Muut vaihtoehdot raskaudenaikaiseen tukeen

Vaikka neuvola onkin ylivoimaisesti tavallisin paikka ottaa yhteyttä silloin kun odottaja kaipaa raskaudenaikaista tukea, kääntyvät yhä useammat myös vaihtoehtoisten tahojen puoleen.

Vaikka julkisen terveydenhuollon palveluita pidetäänkin meillä Suomessa yleisesti ottaen todella hyvinä etenkin raskausaikana, saattavat jotkut odottavat äidit silti kaivata lisätukea. Sellaista on mahdollista saada esimerkiksi synnytysdoulilta, jotka tarjoavat raskauden aikana etenkin henkistä tukea ennen suurta koitosta.

Monet odottajat käyvät myös yksityisissä lääkärikeskuksissa esimerkiksi gynekologin vastaanotolla, mikäli raskauden aikana ilmenee jotain kysyttävää tai huolta.

Koska raskaus on herkkää aikaa ja tulevat vanhemmat haluavat tietysti varmistaa kaiken olevan kunnossa, onkin tärkeää, että tarjolla on mahdollisimman paljon erilaisia vaihtoehtoja tuen ja avun saamiseen silloin kun sitä tarvitaan.