Doulan palvelut – mitä ne sisältävät?

Raskausaika tuntuu samanaikaisesti sekä pitkältä että lyhyeltä. Toisaalta yhdeksän kuukauden odotus hurahtaa hetkessä ohi vanhempien suunnitellessa tulevaa ja tehdessä hankintoja vauvaa varten.

Samalla aika tuntuu kuitenkin matelevan, eikä millään malttaisi päästä kohtaamaan uutta perheenjäsentä. Monet vanhemmat suunnittelevat raskausaikana vauvan tuloon liittyvät asiat viimeisintä yksityiskohtaa myöten.

Neuvolassa saatetaan kehottaa laatimaan synnytyssuunnitelma tulevan synnytyksen varalle, mutta sen lisäksi myös yksityispalvelut raskaudessa ovat yleistyneet vauhdilla. Tällöin muun muassa doulan palvelut voivat tulla ajankohtaiseksi.

Vaikkei synnytystä voikaan suunnitella täysin, sillä eteen voi tulla mitä tahansa, yhä useammat odottavat äidit esittävät raskausaikana toiveen mahdollisimman vähäisestä lääkkeellisestä kivunlievityksestä synnytyksen aikana.

Mikäli syntyvällä lapsella tuntuu olevan kaikki kunnossa, voi esimerkiksi doula tulla hyvin kyseeseen tällaisessa tilanteessa. Doula tarjoaa tukea ja apua kivunlievitykseen, jolloin synnyttävän äidin kokemuksesta tulee mahdollisimman miellyttävä ja toivotunlainen.

Doula ei kuitenkaan palvele ainoastaan mahdollisimman luonnonmukaista synnytystä toivovia äitejä. Synnytysdoulan palvelut voivat tarjota suuren avun kenelle tahansa, joka kaipaa lisätukea raskauden tai synnytyksen aikana. Tuki voi olla henkistä tai fyysistä aina mieltä rauhoittavista keskusteluista kipeän alaselän hierontaan.

Kun kohdalle osuu itselle sopivalta tuntuva doula, voi hänen kanssaan keskustella tarkemmin omista odotuksistaan ja tarpeistaan. Ammattitaitoinen doula ei koskaan tuomitse odottavan äidin toiveita, vaan pyrkii parhaansa mukaan auttamaan.

Mikä on doula?

Doula on nimitys, johon moni törmää vasta raskauden aikana. Vaikka doulan palvelut eivät ole ainakaan Suomessa kovinkaan laajasti tiedossa, harkitsevat yhä useammat nykyään doulan hyödyntämistä niin raskauden aikana, synnytyksessä kuin joitain viikkoja synnytyksen jälkeenkin.

Monet doulat tukevat perhettä koko raskausprosessin ajan aina raskauden alkuvaiheilta siihen asti kun vauva on jo kotiutunut ja sopeutunut kodin arkeen.

Doula on koulutettu ammattilainen, jonka toimenkuvaan kuuluu tarjota odottavalle äidille ja hänen kumppanilleen monenlaista tukea. Tuki voi koostua henkisestä tai fyysisestä tuesta tai toisinaan vain neuvoista.

Doulan tavoitteena on pysyä raskausajan aikana odottavien vanhempien rinnalla ja taata perheelle turvallinen ja terveellinen raskausaika sekä positiivinen synnytyskokemus. Etenkin monet ensimmäistä kertaa vanhemmiksi tulevat kokevat saavansa doulan tarjoamista palveluista irti paljonkin.