Synnytyskertomuksen uusi lempeä tulkinta

Ymmärrä lapsivuodeajan emotionaalisia polkuja 

Toiminnallinen työpaja synnytyspettymyksen kohdanneille naisille

Kätilötalolla, Helsingissä 17.1.2019 (TYÖPAJA YHDISTYY 18.1 PIDETTÄVÄÄN TYÖPAJAAN)

Äideille klo. 9-14

Doulille ja kätilöille oma osuus klo. 14-15

23666463_10155386436417690_2099408550_n

Synnytyskertomus ei ole staattinen – se muuttuu ja elää, ihan niin kuin sinäkin muutut ja kehityt naisena ja äitinä. Tarina siitä, miten sinusta tuli äiti on yksi elämäsi tärkeimmistä tarinoista. Äidiksi syntyminen on usein mullistava kokemus ja kertomuksen sisäistäminen voi viedä pari-kolme vuotta. Koska meillä on nykyaikana harvoin rituaaleja tukena synnytyksen jälkeisenä aikana, niin tarinan sisäistäminen ja syvällisempi ymmärtäminen voi kuitenkin jäädä kesken. Tässä työpajassa pääset käsittelemään synnytystäsi turvallisessa naisten piirissä.

Synnytys on harvoin täydellinen. Kuitenkin tuntuu vaikealta puhua synnytyksen varjopuolista, ja siitä miten varjossakin piilee kauneutta, valoa ja tärkeitä oivalluksia. Joskus synnytyksestä jää syvempiä haavoja. Joskus se on matka Aliseen. Joskus jotain menee rikki eikä mikään ole samanlaista. Myös tällaisen kertomuksen kanssa voi päästä sovintoon. 

Työpajassa katsomme rohkeasti tarinan vaikeita kohtia uudesta näkökulmasta. Ehkä syvimmässä haavassa piilee lääkettä? Ehkä siellä on tuntematon lahja? Harjoitusten kautta kuljemme lempeästi kohti uutta, myötätuntoista tulkintaa. Kurssin lähestymistapa on pedagoginen, ei niinkään terapeuttinen. Harjoitukset lisäävät itsetuntemusta ja antavat oivalluksia omista rajoittavista uskomuksista sekä miten näitä voi purkaa. Hyödynnämme vanhoja myyttejä; näiden tarinoiden kartat auttavat löytämään takaisin kotiin synnytysmatkan (initiaation) paluumatkalta.

Osallistujat tekevät harjoituksia itsenäisesti ja pareittain eikä sinun tarvitse jakaa kertomustasi koko ryhmälle.

Työpajassa osallistujat tekevät Synnytystarinalabyrintin sekä muita toiminnallisia harjoituksia. Synnytystarinalabyrintissä on yhdeksän porttia ja jokaisen portin takaa löytyy viisautta ja uusia oivalluksia vauvavuodeajan emotionaalisista poluista.

17.1 -työpaja Kätilötalolla on suunnattu äideille, etenkin synnytyspettymyksen kokeneille naisille. Kurssi sopii kuitenkin kaikille, jotka haluavat pohtia synnytystään – olipa se ollut millainen tahansa. Doulat ja kätilöopiskelijat ovat tervetulleita mukaan tälle päivälle ja heille on oma tunti Anu Lampisen kanssa työpajan lopussa. (Jos kätilöopiskelijana ei ole vielä kokemusta synnytyssalista eikä ole itse synnyttänyt niin työpajasta on vaikea saada mitään irti.) Tietoisen ohjauksen ja viisaiden kysymysten kautta doula voi ammattilaisena oppia tukemaan synnytyspettymyksen kokeneen naisen matkaa kohti uutta lempeää tulkintaa hänen kertomuksestaan. Saat kirjallisen materiaalin jossa opastetaan miten labyrinttiharjoitus toteutetaan vaihe vaiheelta. 

Työpajaa ohjaa VTT Alessandra Sarelin. Alessandra on doulana suorittanut Birth Story Listening ja Birth Art kurssit (Birthing from Within) sekä naistenpiiriohjaajakoulutuksen (Awakening Women Institute). Hän on valmentunut lukuisia naisia vaikean synnytyksen jälkeen. Hän on saanut inspiraatiota mytologian käytössä mm. Pam Englandilta, Chameli Ardaghilta ja Toko-pa Turnerilta, joiden kursseille hän säännöllisesti osallistuu.

Kätilötalon puolesta kurssilla mukana on kätilö, akupunktioterapeutti Anu Lampinen. Hän on suorittanut Birth Story Listening ja Birth Art -kurssit (Birthing from Within); Fear of Birth -kurssin (Liisa Svensson ja Susanna Heli) sekä Heart and Hands -kurssin (Elizabeth Davis). Hän pitää doulille oman tunnin työpajan päätteeksi.

Palautetta:

”Synnytyskertomustyöpajassa tunnelma oli lämmin ja turvallinen. Alessandra onnistui luomaan tilan, jossa synnyttäminen ja äidiksi tuleminen saivat ansaitsemansa kunnioituksen, ja jossa jokaisen oma tarina ja synnytyskokemus tuntuivat tärkeiltä. Tässä ilmapiirissä vertaistuen saaminen ja kokemuksen jakaminen muiden äitien kanssa tuntui erityisen parantavalta. Vaikka olin tiennyt aikaisemminkin, etten ole ainoa traumaattisen synnytyksen kokenut ja synnytyspelosta kärsivä, niin vasta synnytystarinapiirissä ymmärsin oikeasti, etten ole traumani kanssa yksin. Sain suurta voimaa ja uudenlaista rohkeutta saadessani kohdata traumansa voittaneita ja pelkoaan kohti kulkeneita äitejä. Nyt tunnen, että minäkin kykenen voittamaan pelkoni, eikä trauma ole enää este toisen lapsen yrittämiselle. Alessandran ohjaamat harjoitukset antoivat uusia näkökulmia kolmen vuoden takaisen synnytyskokemukseni jäsentämiseen ja sain välineitä työstää sitä myös myöhemmin itsenäisesti. Piirin jälkeen näin ensimmäistä kertaa lapseni syntymän jälkeen unta, jossa olin raskaana enkä ollut kauhuissani. Painajaismaisen tunnelman sijaan tunsin itseni unessa rauhalliseksi ja luottavaiseksi. Uskallan nyt siirtyä elämässäni eteenpäin.” 

”Tulin kurssille siinä uskossa, että minulla oli todella traumaattinen synnytys. Työpajan aikana heräsi yllättävä oivallus siitä, että synnytykseni oli oikeastaan juuri sellainen mitä toivoin sen olevan. Muut asiat sen ympärillä aiheutti minulle traumoja. Näitä asioita voin nyt työstää. Ilman kurssia olisin, ihan turhaan, vielä traumatisoitunut. Täysikäännös oli mullistava yllätys. Suosittelen kurssia kaikille synnyttäneille naisille. Historiaa voi todella muuttaa!” – Yhden lapsen äiti

”Muistot ensimmäisestä synnytyksestä vaivasivat ja oli hyvä käydä synnytyksen tapahtumia läpi Alessandran ohjaaman harjoituksen avulla.  Sain muokattua omaa ajatustani – ensimmäisen synnytyksen vaikeimmat hetket eivät tuntuneetkaan epäonnistumiselta vaan sain uuden näkökulman ’minä kuitenkin tein sen!’” – Äiti, 30 v.

Osallistujia mahtuu max 15. Varaa paikkasi maksamalla työpaja verkkokaupassa viimeistään 4.1.2019. 

Hinnat:

Äidit 85

Doulat 99€ 

Päivystyshinta (doulille) 119€. Päivystyshinta tarkoittaa, että mikäli olet synnytyksessä kurssipäivänä saat osallistumismaksun takaisin.

Hintaan sisältyy materiaali (labyrintin saa mukaan kotiin), tee ja pientä purtavaa.

Peruutusehdot:

Mikäli osallistuminen peruutetaan vähintään 14 päivää ennen tapahtuman alkua, veloitamme toimistokuluina 15 % + alv 24 % osallistumismaksusta. Tämän jälkeen osallistumismaksu veloitetaan täysimääräisenä. Peruutus tulee tehdä Peruutus tulee tehdä sähköpostitse info@labyrinthdoula.com. Osallistumisoikeus on mahdollista siirtää toiselle henkilölle, vaihdoksesta tulee ilmoittaa ennen koulutuspäiviä. Koulutukseen otetaan enintään 15 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Koulutus järjestetään, mikäli osallistujia on vähintään 10.