Tuntuuko synnytys hallitsemattomalta ja pelottavalta?

gravidmeditation-44fujipro800zexp-X3

Mitä kivunlievitystä käytät, missä synnytät tai mitä mahdollisia komplikaatioita koet, ei välttämättä ole ratkaisevaa sille, onko synnytyskokemuksesi positiivinen ja turvallinen. Ratkaisevaa kokemukselle on sen sijaan se, miten pystyt käsittelemään pelkoa, jota voit tuntea synnytyksen aikana.

Synnytyspelko on terve reaktio tuntemattomaan tapahtumaan, ja sen hyvä puoli on, että se usein saa naisen liikkeelle, valmistautumaan synnytykseen ja etsimään synnytysvoimaansa. Olet oikeassa paikassa!

Valmennuksessa käytän erilaisia läsnäoloa, rentoutumista ja kivun kanssa pärjäämistä edistäviä harjoituksia. Yksi suosikkini on EFT-menetelmä koska se tehokkaasti purkaa pelkoa ja stressiä, mikä edistää rentoutumista ja kykyä olla läsnä. EFT on lyhenne sanoista Emotional Freedom Technique (eli suomeksi Tunteiden vapauttamisen menetelmä). EFT on turvallinen ja lempeä tapa oppia uusi tapa reagoida stressaavissa tilanteissa – ja mikä on sen hyödyllisempää synnytystä ajatellen?

Stressireaktio alkaa mantelitumakkeesta, joka on pieni mantelinmuotoinen osa aivoissa. Jos se tulkitsee tilanteen uhkaavaksi tai vaaralliseksi se lähettää impulssin autonomiseen hermostoon ja tämä saa aikaiseksi ”fight, flight or freeze” reaktion. Jos tämä tapahtuu synnytyksessä kehon stressihorminitaso tulee vaikuttamaan negatiivisesti siihen, miten synnytys etenee. (EFT-menetelmästä lisätietoa alla.)

Tutkimusprojekti Harvard Medical Schoolissa on osoittanut, että akupisteiden stimulaatio rauhoittaa mantelitumakkeen ja muita osia limbisessä järjestelmässä.* EFT:ssä stimuloidaan akupisteitä tietyn kaavan mukaan.

Valmennus

Minkälaisessa mielentilassa haluaisit synnyttää ja kohdata lapsesi? Valmennuksessa käytän EFT-menetelmää vähentämään stressiä, pelkoa ja epävarmuutta – jotta unelmasynnytyksesi voisi toteutua – ja lisäämään luottamusta ja turvallisuuden tunnetta. Saat toimivan harjoituksen jonka avulla voit lisätä rentoutusta ja keskittymistä synnytyksen aikana. Harjoittelet synnytyksen intensiteetin kohtaamista ja syvennät ymmärrystäsi kivun ja kärsimyksen välisestä erosta. Löydät ja purat ahdistavat ajatusmallit ja tunteet, jotka johtavat kärsimykseen synnytyksessä. Löydät oman tapasi synnyttää (lääkkeiden kanssa tai ilman lääkkeitä).

“Varasin session kiinnostuksesta EFT-menetelmää kohtaan ja koska halusin valmistautua tulevaan synnytykseen mahdollisimman hyvin. Parasta antia oli pelon tunteen lievittyminen, varmuuden tunne, mikä sessiota seurasi.”

“Haaste jota lähdimme Alessandran kanssa käsittelemään, oli lääkintään ja sairaalaympäristöön liittyvät pelot. Sessiossa parasta oli se, että sain turvallisesti kohdata pelkoni silmästä silmään, sulautua siihen, kohdata sen. Se toi vahvuutta ja varmuutta kohdata tilanne sitten tosielämässäkin. Tuntuu että nyt kun tilanne on käsillä, osaan rentoutua siihen mitä tulee, koska tavallaan olen mielessäni jo käynyt läpi pahimmat skenaariot! Pelkoon meneminen tuntui hyvin intensiiviseltä. Pelosta irtipäästäminen toi helpotuksen, ja realismia. Oikeastaan koko loppuviikon oli aika helpottunut olo! Alessandran läsnäolo välittyi hyvin, eikä tuntunut kummalliselta olla kameran edessä. Kiitos.”

EFT lyhyesti

EFT on itsehoitomenetelmä, joka tunnetaan siitä, että se tehokkaasti purkaa pelkotiloja ja stressiä. Menetelmää on tutkittu jonkun verran ja todettu toimivaksi (katso linkki). EFT ei kuitenkaan korvaa terapiaa eikä itsehoito sovi kaikille.

Yhdessä tutkimuksessa testiryhmän stressihormonimäärä väheni keskimäärin 24% tunnin EFT-ohjauksen jälkeen. Vertailuryhmän vastaava vähennys oli 14%. EFT rauhoittaa sekä kehon että mielen. Rauhallisessa olotilassa on helpompaa nähdä omat voimavaransa.

Miten?20170514_illustration_terapihornet_sarelin

EFT-menetelmässä naputellaan kehon meridiaanien päätepisteitä, akupisteitä. Samalla ajatellaan stressiä aiheuttavaa asiaa tai tilannetta, esimerkiksi tulevaa synnytystä, synnytysympäristöä, toimenpiteitä synnytyksessä tai muuta vastaavaa. Kuulostaako monimutkaiselta? Sanotaan lyhyesti vain näin: parasta EFT:ssä on, että se toimii! Valmennuksessa opetan sinulle miten menetelmä toimii ja kun olet oppinut sen pystyt käyttämään sitä itsenäisesti koska vaan.

Hyödyt

Kehon ja mielen stressitaso laskee. Tämä vapauttaa suuren määrän energiaa ja synnytykseen on helpompi valmentautua. Ajatuksesi selkenevät ja mielesi rauhoittuu – tiedät mitä haluat ja miten päästä tavoitteeseen.

Naputusta voi käyttää myös synnytyksen aikana päästämään stressistä irti.

Varaa aika

Ohjaus tapahtuu Zoomissa tai FaceTimessa. Hinta 65€ / tunti.

On myös mahdollista tulla Terapiakulmaan Paraisille. Jo yhdestä sessiosta voi olla apua mutta joskus tulosten saavuttaminen vaatii joko, että asiakas tekee EFT:tä itsenäisesti tai sitoutuu pidempään ohjausjaksoon.

Kokemuksia: 

Kiitos vielä tuesta – käytin EFT:tä useamman kerran synnytyksessä. Oli iso henkinen apu, suosittelen ehdottomasti kaikille!” – Jenna Moisala, kolmas synnytys

Löysin Alessandran ohjauksen Pelkopolin kautta. Isoin haasteeni oli hyväksyä oma pelkoni ja puhua tästä pelosta, pukea sanoiksi mikä synnytyksessä varsinaisesti pelottaa. Jo ensimmäisen ohjauksen jälkeen olo oli paljon kevyempi – se, että joku kuuntelee ja haluaa ymmärtää ja yrittää yhdessä kanssani löytää ratkaisun lisäsi omaa mielenrauhaani. Nyt minulla on sellainen olo, että minä pystyn tähän. Olen saanut niin monta hienoa työkalua ja vinkkiä. Kaikki tämä auttaa jatkamaan tunnetyöskentelyä raskauden viime metreillä. Voin itse vaikuttaa omalla asenteellani ja nähdä synnytyksen paljon myönteisemmässä valossa kuin se lamaannuttava pelko, joka kulki mukanani odotusajan alusta saakka.” – Ensisynnyttäjä, 34 v

Kokemukseni yhteistyöstä Alessandran kanssa oli positiivinen, luottavainen ja toimiva. En ollut tavannut Alessandraa aikaisemmin, mutta siitä huolimatta koin hänen ymmärtävän minua ja outoja, adjektiiveja täynä olevia lauseitani. Ja vaikka teinkin itse kaiken akupainannan ja muun, koin silti, että Alessandra osasi kuunnella minua ja ohjata minua hitaasti, mutta rauhallisesti kohti toivottua lopputulosta ja näin tapahtuikin. Alessandralla on kyky lukea ihmistä ja kommunikoida hänen kanssaan ensimmäisestä tapaamiskerrasta saakka. Voin vain suositella häntä suurella lämmöllä myös muillekin. Kiitos!” -Elina

*(J. Fang et al. ”The salient characteristics of the central effects of acupuncture needling: limbic-paralimbic-neocortical network modulation.” Human Brain Mapping 30, no.4, April 2009: 1196-1206.)

alessapromo-10fujipro800zexp-X2