Synnytystarinakeskustelu – uusi näkökulma synnytykseen

Tarina siitä, miten sinusta tuli äiti on yksi elämäsi tärkeimmistä tarinoista. Äidiksi syntyminen on usein mullistava kokemus ja tarinan sisäistäminen voi viedä pari-kolme vuotta. Koska meillä on nykyaikana harvoin rituaaleja tukena synnytyksen jälkeisenä aikana, niin tarinan sisäistäminen ja syvällisempi ymmärtäminen voi kuitenkin jäädä kesken. Synnytystarinan kertominen uudestaan ja uudestaan auttaa harvoin eteenpäin. Joskus nainen voi huomata jääneensä kiinni johonkin uskomukseen, joka on saanut alkunsa synnytyksessä.

Synnytystarina ei ole staattinen – se muuttuu ja elää, ihan niin kuin sinäkin muutut ja kehityt naisena ja äitinä. Synnytystarinakeskustelussa katsomme rohkeasti tarinan vaikeita kohtia uudesta näkökulmasta. Ehkä syvimmässä haavassa piilee lääkettä? Ehkä siellä on tuntematon lahja?

Synnytystarinassa on monta tasoa ja voi olla, että tarinan muisteleminen herättää sekä iloa ja helpotusta, että pettymystä ja vihaa. On yleistä toivoa, että jokin osa synnytyksestä olisi ollut toisenlainen. Valitettavasti on myös yleistä, että synnytys oli niin traumaattinen että jopa sen ajatteleminen on vaikeaa. Joskus synnytys on ollut lääketieteellisesti määriteltynä normaali, mutta silti sen ajatteleminen on vaikeaa ja ahdistavaa. Synnytystarinakeskustelusta voi hyötyä vaikka synnytys ei olisi ollut kovin dramaattinen. Synnytystarinakeskustelu ei ole sama asia kuin traumaterapia eikä keskustelu korvaa terapiaa.

Ei ole mahdollista muuttaa sitä mitä synnytyksen aikana tai mitä pian sen jälkeen tapahtui, mutta on mahdollista katsoa tapahtumia uudessa valossa ja antaa tapahtumille uusi tulkinta. On mahdollista aloittaa eheyttävä prosessi ja saada uusia oivalluksia itsestään ja omasta elämäntarinastaan.

“There is a crack in everything. That’s where the light shines in.” – Leonard Cohen

Synnytystarinakeskustelu antaa:

  • Yhden tai useamman oivalluksen sekä uuden näkökulman siihen mitä synnytyksessä tapahtui.
  • Vähemmän itsensä tuomitsemista.
  • Askel kohti parempaa itsetuntoa.

”Keskustelu Alessandran kanssa avasi prosessin, jossa aloin löytää lempeämpää suhtautumista itseeni, sekä sisäistä turvaa ja ymmärrystä. Häiritsevistä ajatuksista on mahdollista vapautua. Alessandran ymmärtäväinen ja läsnäoleva kuunteleminen auttoi ja teki hyvää. Uuden lempeämmän ja ymmärtävämmän näkökulman löytäminen tuntui vapauttavalta.”

”Muistot ensimmäisestä synnytyksestä vaivasivat ja oli hyvä käydä synnytyksen tapahtumia läpi Alessandran ohjaaman harjoituksen avulla.  Sain muokattua omaa ajatustani – ensimmäisen synnytyksen vaikeimmat hetket eivät tuntuneetkaan epäonnistumiselta vaan sain uuden näkökulman ’minä kuitenkin tein sen!’” – Äiti, 30 v.

Koska pitäisi varata sessio?

Tutkimus osoittaa, että kestää vähintään kolme viikkoa traumaattisen tapahtuman jälkeen ennen kuin henkilö alkaa käydä tapahtumia läpi tietoisesti. Nyt alkaa tunnetason kärsimys. (Tämä kärsimys on usein sidottu itsensä tuomitsemiseen.) Post-traumaattisen stressin asiantuntijat sanovat, että mitä nopeammin aloittaa traumaattisen tapahtuman käsittelemisen sen parempi. Ideaalista olisi jos kaikille vanhemmille, kätilöille ja doulille olisi tarjolla synnytystarinakeskustelu pian synnytyksen jälkeen, jotta heille annetaan mahdollisuus vapautua tapahtumaan liittyviin mahdollisista kielteisistä ajatuksilta. Mutta koskaan ei ole liian myöhäistä varata aika synnytystarinakeskusteluun.

Synnytystarinakeskustelu pidetään Alessandran työhuoneella Paraisilla tai videopuhelun välityksellä. Sessio kestää 60 min. ja maksaa 55€. Session jälkeen saat Alessandralta sähköpostia, jossa hän jakaa vinkkejä ja resursseja miten jatkaa eteenpäin. Alessandra on doula ja hän osallistuu säännöllisesti synnytyksiin. Hän on osallistunut Birthing from Within –koulutukseen Birth Story Listening Distance Course helmi-huhtikuussa 2015.

Katso myös Synnytystainapiiri 

Kyllä, haluan kärsimysvapaan synnytystarinan